Consells de compra i consum
A la cuina, el Gadus Morhua és un dels peixos més versàtils: a la brasa, al forn, a la planxa … Intervé en guisats i s’hi fan bunyols, croquetes o truites. Fins i tot en cru serveix per a preparar esqueixades o amanides.
El bacallà que es consumeix majoritàriament a casa nostra és el pescat a palangre i conservat a mitja curació.
• Trieu peces d’un color blanc marfil, brillant i una textura flexible.
• Per remullar-lo poseu les peces de bacallà sense esbandir dins el frigorífic, en un recipient amb aigua que el cobreixi, i manteniu-lo de 36 a 48 hores segons el gruix.
• Si compreu el bacallà sec, caldrà que feu 2 passos abans de cuinar-lo: remullar i dessalar.
• Per dessalar-lo cal que canvieu l’aigua 3 o 4 cops les darreres 24 hores.
• Escorreu bé el bacallà abans de cuinar-lo.
• Podeu comprar-lo ja remullat i guardar-lo al congelador.
El bacallà, un aliment molt saludable
Baix en greixos, indicat per a dietes d'aprimament, ric en Omega 3, proteïnes d'elevat valor biològic, apropiat en períodes de creixement i molt indicat per a les dones lactants.
• És un peix blanc amb un baix contingut en greixos, indicat per a dietes d'aprimament.
• Ric en àcids grassos polisaturats (Omega 3), que redueixen el nivell de colesterol en sang.
• La carn de bacallà és rica en proteïnes d'elevat valor biològic.
• El seu contingut de vitamina A el fa especialment apropiat en els períodes de creixement.
• Posseeix una àmplia varietat de minerals i vitamines, totes les necessàries per a una dieta satisfactòria. Només Ii restaria un contingut d'hidrats de carboni per a ser el nutrient complet per a tots.
• És Indicat per a les dones lactants.
Parts del bacallà
1. Llom o morro sense espina
És la part gruixuda (centres) sense espines d’exemplars d’uns 4 o 5 kg de pes. Peça de bona mida, melositat i saborosa.
2. Morro clàssic
Una de les parts més consumides gràcies a la seva bona relació qualitat-preu. El seu gruix fa que sigui fàcil i ràpid de cuinar.
3. Penca i ventresca
Amb espines o sense són econòmiques i saboroses. Ideals per al “pil pil” per la gran concentració de gelatina.
4. Cua
Amb espines o sense, i econòmica. Bullida amb patates i un raig d’oliva és una menja molt nutritiva.
5. Tripa
És l’òrgan de flotació del bacallà, no pas una part del sistema digestiu Idònia per a cuinar amb llegums, peix o carn.
6 i 7. Cocotxes i galtes
Són peces fibroses I molt gustoses. La seva textura admet tant un arrebossat com plats a l’estil “pil pil”.
Consells de compra i consum
A la cuina, el Gadus Morhua és un dels peixos més versàtils: a la brasa, al forn, a la planxa … intervé en guisats i s’hi fan bunyols, croquetes o truites. Fins i tot en cru serveix per a preparar esqueixades o amanides.
El bacallà que es consumeix majoritàriament a casa nostra és el pescat a palangre i conservat a mitja curació.
• Trieu peces d’un color blanc marfil, brillant i una textura flexible.
• Per remullar-lo poseu les peces de bacallà sense esbandir dins el frigorífic, en un recipient amb aigua que el cobreixi, i manteniu-lo de 36 a 48 hores segons el gruix.
• Si compreu el bacallà sec, caldrà que feu 2 passos abans de cuinar-lo: remullar i dessalar.
• Per dessalar-lo cal que canvieu l’aigua 3 o 4 cops les darreres 24 hores.
• Escorreu bé el bacallà abans de cuinar-lo.
• Podeu comprar-lo ja remullat i guardar-lo al congelador.
El bacallà, un aliment molt saludable
Baix en greixos, indicat per a dietes d’aprimament, ric en Omega 3, proteïnes d’elevat valor biològic, apropiat en periodes de creixement i molt indicat per a les dones lactants.
• És un peix blanc amb un baix contingut en greixos, indicat per a dietes d’aprimament.
• Ric en àcids grassos polisaturats (Omega 3), que redueixen el nivell de colesterol en sang.
• La carn de bacallà és rica en proteines d’elevat valor biològic.
• El seu contingut de vitamina A el fa especialment apropiat en els periodes de creixement.
• Posseeix una àmplia varietat de minerals i vitamines, totes les necessàries per a una dieta satisfactòria. Només Ii restaria un contingut d’hidrats de carboni per a ser el nutrient complert per a tots.
• És Indicat per a les dones lactants.
Parts del bacallà
1. Llom o morro sense espina
És la part gruixuda (centres) sense espines d’exemplars d’uns 4 o 5 kg de pes. Peça de bona mida, melositat i saborosa.
2. Morro clàssic
Una de les parts més consumides gràcies a la seva bona relació qualltat-preu. El seu gruix fa que sigui fàcil i ràpid de cuinar.
3. Penc a i ventresca
Amb o sense espines són econòmiques i saboroses. Ideals per al “pil pil” per la gran concentració de gelatina.
4. Cua
Amb o sense espines, i econòmica. Bullida amb patates i un raig d’oliva és una menja molt nutritiva.
5. Tripa
És l’òrgan de flotació del bacallà, no pas una part del sistema digestiu Idònia per a cuinar amb llegums, peix o carn.
6 i 7. Cocotxes i galtes
Són peces fibroses I molt gustoses. La seva textura admet tant un arrebossat com plats a l’estil “pil pil”.
La millor qualitat a Cal Pagès a L'Ametlla de Mar