Ingredients:
400 g – Arròs
1 kg – Peix variat
2 – Cebes
2 – Tomàquets
3 grans – All
1 culleradeta – Pebre vermell
1 kg – Patates
Oli
Sal
Aigua
Introducció:
En argot de pescadors, aquest plat s’anomena “els quatre grans”, però també rep el nom d'”arròs de caldo”.
Preparació:
En una olla feu un sofregit amb la ceba, el alls i els tomàquets.
Quan sigui ben fosc, afegiu-hi el pebre vermell.
Doneu-hi unes voltes i afegiu-hi aigua.
Quan arrenqui el bull afegiu-hi les patates i al cap de 5 minuts el peix.
Quan estigui tot cuit, coleu el caldo.
En una cassola amb oli calent, hi rossegeu l’arròs.
Quan comenci a torrar-se, afegiu-hi un litre del caldo de peix bullint.
Deixeu que es cogui uns 18 minuts aproximadament, els 5 primers a foc fort, després abaixeu el foc fins que l’arròs sigui cuit.
Variacions:
En lloc de fer el sofregit, es pot fer una picada amb nyora, llesques de pa, alls i tomàquets, tot fregit, picat al morter i desfet amb una mica d’aigua.
Tant l’arròs com l’olla de peix es poden acompanyar d’allioli.
Es pot afegir allioli negat amb el caldo.
Comentaris:
El peix pot ser escórpora, gallineta, congre, rap, aranya, etc., segons comarca i mercat.
Categoria: Arrossos i pastes.
Font: Corpus Culinari Català
Sin comentarios